A webshopok alapjait képező motorok és kiválasztásuk

A 2020-as világjárvány és közvetlen következményei minden eddiginél nagyobb hatással van az online kereskedelem térnyerésére, végérvényesen megpecsételve egyes értékesítési csatornák sorsát. Ebben a kritikus helyzetben sok vállalkozás keresi az alternatív megoldásokat, hogy üzletük továbbra is jövedelmezően és zökkenőmentesen működhessen, a hagyományos értékesítési csatornák bezárása esetén is. 

Az e-kereskedelem soha nem látott méreteket ölt még a késlekedő magyar piacon is: a GKI Digital elemzése szerint 2020 első félévében 35%-kal nőtt 2019-hez képest az online leadott megrendelések száma, ezzel elérve a bruttó 355,1 milliárd forintos szintet. Idén már 3 millió közel 23 millió darab rendelést adott le átlagosan 15 ezer forintot is meghaladó kosárértékkel.  

Az e-kereskedelem növekedésének egyik elengedhetetlen eszköze a webáruház, amelynek általában számos előnye lehet a fizikális értékesítéssel szemben: jóval nagyobb készlet, érintésmentes vásárlási lehetőség, személyre szabott kínálat, online promóciós lehetőségek.

Az egyedi fejlesztés sokszor nehézkes, hosszadalmas, kiemelten költséges és erősen programozó-vezérelt. Természetes jelenségként születtek meg a 2000-es években azok a webshop-motorok, amelyek komoly programozói tudás nélkül is alkalmasak egyszerűbb áruházak létrehozására. Térnyerésük miatt az e-kereskedelem iránt keletkezett kielégíthetetlen kereslet végre olyan kínálattal találkozott, amellyel kisebb szereplők is beléphettek az online áruházak piacára.

A következőkben a Magyarországon leggyakrabban használt webshop-motorokat mutatjuk be, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. 

WooCommerce

A WooCommerce a WordPress alapú webáruházak legismertebb és legkedveltebb webshop motorja, a világon már az áruházak 28%-a ezzel a bővítménnyel fut. Népszerűségének egyik oka a WordPress-es honlapok elterjedése, valamint az egyszerűség és gyorsaság, amellyel egy kezdetleges kínálatot bemutató és felvonultató webshop kialakítása jár.

A rendszer könnyen átlátható és gyorsan elsajátítható a kezelése – akár a terméket értékesítő márkák, akár az azokat támogató különböző ügynökségek számára. WordPress kapcsolódása miatt könnyen optimalizálható, és egyszerűen integrálható a már kialakított WordPress-es honlaphoz. Keresőoptimalizálás szempontjából is az egyik legjobb választás, mivel minden egyes oldalt, terméket, termékcsoportot külön-külön tudunk beállítani. 

Előnyei:

 • Más webshop motorokkal ellentétben nem jutalék-alapú az árazása
 • Több, mint 400 bővítmény készült hozzá – az egyszerű, sablonmegoldásokon túl tehát egyedi fejlesztések is megvalósíthatók vele.
 • A webshop beállításai irányíthatók a megszokott WordPress-es kezelőfelületről. Kompatibilis szinte az összes sablonnal, de akár egyedi weboldalt is készíthetünk hozzá.
 • Könnyen integrálható raktározási, szállítási vagy számlázó rendszerekkel.
 • Fejlett SEO beállítási lehetőségeket kínál.

Hátrányai:

 • Több tízezres termékkínálat esetén nem javasolt, inkább az egyszerűbb, kisebb webáruházak kiszolgálására optimalizálták.
 • Ha teljesen egyedi megoldást keresünk, a sok bővítmény és az ezeken keresztül keletkezett felesleges kódsorok lassíthatják a webáruház betöltési idejét és működési gyorsaságát.

Shopify

2004-ben 3 kanadai fiatalemberrel kezdődik a Shopify története, ők eredetileg azért fejlesztették a rendszer ősét, hogy snowboard felszereléseket árulhassanak online. Azóta a Shopify nagyot harapott: 20%-os piaci részesedése van az online kereskedelem piacán, és erősen közelíti a WooCommerce vezető pozícióját.

A bérelhető webshop motorok kategóriájába tartozik, ami mögött egy fejlesztői gárda áll, ők folyamatosan fejlesztik, frissítik és karbantartják a rendszert. Kész, már működő sablonokat hoznak létre, ennek előnye, hogy időt spórolhatunk a fejlesztésen. Hátránya viszont, hogy az egyedi design elképzelésekről le kell mondanunk. Havidíjas rendszerben fizetünk a szolgáltatásért.

Előnyei:

 • A bérelhető motorok minden előnyét megkapjuk a Shopify rendszerrel: egyszerű elindítani és működtetni egy ilyen oldalt. A beállítások, frissítések és a biztonsági mentések is egy helyről kezelhetők.
 • Mivel bérelt rendszerről van szó, minden fejlesztést azonnal megkapunk hozzá, ez pedig nem jár plusz költségekkel. A folyamatos fejlesztések miatt gyors a rendszer betöltési ideje.
 • WordPress rendszerbe is integrálható

Hátrányai:

 • Design kialakításnál sablont kell választanunk, amely nagyban megköti a kezünket – egyedi megoldásokra nem jó választás.
 • A keresőoptimalizálás jóval kevésbé elvégezhető, így ha fontos, hogy jól szerepeljen oldalunk a keresőmotorok listákán, a Shopify nem a legjobb választás áruházunk üzemelésére.
 • A különböző fizetési lehetőségek nehezen beállíthatók, a bankkártyás fizetésért cserébe a havidíjon felül 2-3% jutalékot kell fizetnünk a Shopify felé.

Magento

A Magento magyar viszonylatban a második legtöbbet használt webshop motor a piacon, de a világon is a harmadik legelterjedtebb rendszer a Shopify és a WooCommerce után. A cég 2007 óta van jelen a piacon. Előnye, hogy magánszemélyek és nagyvállalatok is megtalálják a számukra hasznos szolgáltatást a Magento kínálatában. Ennek ellenére a rendszerről kijelenthető, hogy leginkább a nagy mennyiségű árucikkeket kínáló vállalatoknak ajánlott a használata.  

Előnyei: 

 • Nagyon erős rendszer, stabilan fut akár több tízezer termék kezelése esetén is. 
 • Mivel kimondottan e-kereskedelemre tervezték, ezért rengeteg beállítási lehetőséget kapunk.
 • Jól integrálható különböző számlázó programokkal vagy akár egyedi fejlesztésű banki rendszerekkel is.
 • Nyílt forráskódú, így tovább fejleszthető az egyéni igényeknek megfelelően.

Hátrányai:

 • Fejlesztése és beüzemelése viszonylag komoly szaktudást igényelhet, kezdő felhasználóknak így nem jó választás.
 • Nagy szerverigénye van, általában dedikált szerveren javasolt a Magentos webáruház futtatása.
 • A webshop fejlesztése és végleges kialakítása tovább elhúzódhat, költsége sokszorosa lehet a fent bemutatott, egyszerűbb motorokhoz képest. 

Összegzés

Ahogyan különböznek egymástól a piacokon versenyző márkák, úgy különböznek azok webáruházai is. Mielőtt döntenénk, hogy milyen motor mellett tesszük le a voksunkat a webáruházunk kialakításakor, mérlegelnünk kell, hogy milyen forgalommal számíthatunk, hány termékünk van, mennyi idő és milyen budget áll a rendelkezésünkre egy áruház indításakor. 

Ha célunk, hogy viszonylag gyorsan, kevés termékkel induljon az áruházunk, akkor a legjobb választás a WooCommerce vagy a Shopify. Ha WordPress-es oldalhoz fejlesztünk áruházat, mindenképpen a WooCommerce mellett tegyük le a voksunkat, ha nincsen különösebb igényünk az egyedi design megoldásokra, akkor megelégedhetünk a Shopify sablonmegoldásaival is. Ha több tízezer terméket kínálunk a vásárlóink számára, akkor a Magento a megfelelő választás – ez kifejezetten a nagy termék kínálattal rendelkező vállalatoknak készült. Fejlesztése jóval több időbe és pénzbe telik, de cserébe egy megbízható, stabil rendszert kapunk.

A Next Ship csapata egy webshop kialakítása során a brand stratégiából indul ki, és annak során meghatározott célokból, célcsoportból, és az igényelt felhasználói élmény szerint építi ki azt a megoldást, ami adott márkának optimális lehet. Amennyiben egy komplex webshop szolgáltatásra lenne szüksége – amely során a design és az egyediség legalább olyan fontos, mint a helyes webshop motor kiválasztása, akkor lépjen kapcsolatba szakértő csapatunkkal.

Bán Kristóf
Bán Kristóf
Szakterületek: Site Build / Wordpress / Elementor | Kutatási terület: PageSpeed | Kihívások az életben: súlyok magasba emelése

Ha tetszett az írásunk

Íratkozzon fel hírlevelünkre. Havonta jelentkezünk értékes tartalmakkal a brand és design világából.

Kapcsolódó írásaink
Fignár Levente

Weboldalkészítés folyamata 10 lépésben

Mint minden gyártás, a weboldal készítés sem kivétel a folyamatmenedzsment alól. A Next Ship-nél 10 lépéses folyamatot alakítottunk ki a hatékony weboldal készítés érdekében.

Fignár Réka

SEO-barát szövegezés

A SEO, vagyis Search Engine Optimization egy olyan marketing stratégia, amellyel növelhetjük a weboldalaink látogatottságát.

Köszönjük, hogy
kapcsolatba léptél velünk!
Hamarosan megkeresünk
a megadott elérhetőségeden.

Üdv, Next Ship